Sosyal Medyada E-Ticaret Nasıl Yapılır?

sosyal-medyadan-satış-yapmak

Sosyal medyanın günümüz dünyasında ürün ve hizmetlerinizin tanıtımı için vazgeçilmez bir yer olduğunu yazılarımızda defalarca belirtmiştik. Geçen günlerde sosyal medya platformlarının ülkemizde kapatılacağı gibi bir söylenti çıktı ve hepinizin gördüğü gibi  twitter, facebook ve instagram gibi büyük sosyal paylaşım platformlarında z kuşağı tabiri caizse ayaklandı. Bu durum sosyal medyanın artık hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu gösteriyor. Dolayısı ile artık ürün ve hizmetlerinizin tanıtımı için o kadarki tv reklamlarındansa sosyal medyayı kullanmak daha az maliyetli ve daha etkili bir yöntem haline geldi.

Peki sosyal medyadan ürün ve hizmet satışının püf noktaları nelerdir veya başka bir deyişle e-ticaret sosyal medya'da nasıl bir çerçevede yapılmalıdır?

Bu yazımızda bu sorularınıza kısaca cevap bulacağınız nokta atışı konulardan bahsedeceğiz. Öncelikle şu belirtmeliyiz. Günümüzde e-ticaret uzmanı veya e-ticaret danışmanı olarak çalışan bir kişi aşağıda sıralayacağımız noktalara büyük önem vermelidir. Madde madde sıralamaya başlıyoruz, buyurun.

1) Takipçi sayısına değil takipçi kalitesine yoğunlaşın.

Takipçilerinizin sayısı elbette önemli bir durum fakat daha önemlisi takipçilerinizin kalitesidir. Kalite derken ürünlerinize ilgi duyabilecek yani hedef kitle diye tabir edilen sayı ne kadar fazla olursa o kadar iyi bir durumdur. Örnek vermek gerekirse 18-30 yaş arası kadınlara yönelik kıyafet satan bir instagram sayfasının toplam takipçi sayısı 10000 kişi diyelim. Bu 10000 kişiden 9000i erkek 1000i ise kadın olsun. Bu 1000 kadından da sadece 300 tanesi 18 ila 30 yaş arasında olsun. O zaman sizin sayfanızın takipçi kalitesi oldukça düşük oluyor. Hedef kitlenizden sadece 300tanesi takipçiniz. 300/10000 yani %3 oranında kalite puanına sahip bir sayfanız var. 

2) Ürün veya hizmet fiyatlarınız ne çok düşük ne de çok yüksek olsun.

Artık internet kullanan herkes alış-veriş yapmadan önce aynı veya benzer ürünün fiyatlarını birkaç yerden karşılaştırarak karar veriyor. Siz de bir fiyat belirlemeden önce rakip analizi yaparak bir fiyat belirlemelisiniz. Eğer çok düşük bir fiyata satış yapmaya çalışırsanız bu takipçilerinizin çoğunda kuşkuya sebep olabilir. Ayrıca e-ticaretin esas hedeflerinden birisi de birim fiyattaki karınızı maksimize etmektir. Bu hedefinizden de sapmış olur ve daha fazla para kazanabilecekken bunu başaramayabilirsiniz. Çok yüksek fiyat vermeniz durumunda ise yine takipçilerinizin başka bir yerden almasına sebep olacağı için para kazanmanız zorlaşacaktır.

3) Takipçilerinizin soruları ve sorunları ile hızlı ilgilenin.

Günümüz dünyasında hızlı olan kazanır lafının geçerliliği çok yüksek. Takipçilerinizin sorularına yorumlarda veya dmden hızlı cevap vermeniz ve bunu yaparken saygılı ve ölçülü davranmanız sizin için artı puan demektir. Ayrıca herhangi bir sorun veya şikayet durumunda da aynı şekilde hızlı cevaplandırmak ve hızlı çözüm üretebilmek gerekir.

4) Etkili görsel ve yazı dili kullanın.

İnternetten alış-veriş yapan kişiler ürüne dokunamadığı için doğru ve kaliteli görsel ve güzel bir Türkçe ile yazılmış destekleyici tanıtım yazısı satış rakamlarında pozitif yönde çok etkili bir durumdur. Dolayısı ile mümkünse güzel kurgulanmış bir sosyal medya videosu, mümkün değilse profesyonel fotoğraflar kullanmalısınız. Tanıtım yazılarınız ve hashtagleriniz abartısız ve doğru düzgün seçilmelidir. Daha önce paylaşmış olduğumuz hashtag nasıl seçilir yazımızı da okumanız yararınıza olacaktır.

5) Güncel ve aktif olun.

Günlük olarak düzenli paylaşım yapın. Sadece ürün paylaşımı değil özel günlerde ve bayramlarda da paylaşımlarda bulunun. Sizden ürün veya hizmet almış kişilerin doğum günlerini kutlayan e-posta veya dm mesajları atın. Onlara indirim veya promosyonlar hediye etmeniz satış rakamlarınıza olumlu yansıyacaktır.

6) Ölçün, analiz edin ve yeni yöntemler geliştirmeye çalışın.

Satış rakamlarınızı, ürün tıklanma, beğeni veya paylaşım sayısını, aldığınız şikayet sayısı ve çeşitlerini ölçün. Sınıflandırarak analiz edin ve bu analizler sonucunda nasıl daha fazla ürün satabilirim ve problemleri nasıl çözebilirim sorularına cevaplar bularak uygulayın.

Vermiş olduğumuz bu püf noktalarına uyarak daha başarılı bir e-ticaret sayfasına sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz. Hepinize bereketli günler dileriz.